Justiție

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat undă verde organizării referendumului de aderare la UE

video

Curtea Constituțională a avizat pozitiv legea deputaților PAS privind organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană, exerciţiu electoral care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. Magistrații au precizat că inițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor legii findamentale și corespunde limitelor de timp stabilite de legislație pentru acest proces. Detalii despre hotărârea Curţii are Svetlana Gore. Svetlana, te ascultăm.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Bun găsit. Într-adevăr, astăzi Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea referendumului constituţional de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, integrarea europeană a Republicii Moldova poate deveni obiectiv strategic, inclus în Constituția țării.

Potrivit proiectului depus de 46 de parlamentari PAS, în legea fundamentală ar urma să fie introduse două sintagme: "reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova" și "declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova". În plus, în Constituție ar urma să apară un titlu nou - "Integrarea în Uniunea Europeană".

Modificarea propriu-zisă a Constituției va intra în vigoare în ziua în care în Monitorul Oficial va fi publicată hotărârea Curții Constituţionale privind confirmarea rezultatelor referendumului.

Amintim că plebiscitul a fost inițiat de președintele Maia Sandu, în decembrie 2023. Ea a anunțat atunci și că va candida pentru un nou mandat. Parlamentul a şi intervenit la Codul Electoral, astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. În timp ce partidele pro-europene susţin acest exerciţiu democratic, partidele pro-ruse deja şi-au îndemnat susținătorii să-l boicoteze.

În continuare, ascultaţi declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

DOMNICA MANOLE preşedintele Curţii Constituţionale: „Scopul declarat al proiectului de lege constituțională este integrarea în Uniunea Europeană, iar acest scop este compatibil cu Constituția. Curtea a constatat că iniţiativa de revizuire a constituţiei nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al statului Republica Moldova, impus de articolul 1, alineat 1 din Constituţie; nici statutul de neutralitate permanentă prevăzut de art 11 din Constituţie. De asemenea, revizuirea Constituţiei nu presupune suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter