Politic

Încă un pas pentru interconectarea energetică cu România. Acordul de împrumut pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava a fost aprobat de Guvern

post-img
Energie

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construirea liniei electrice aeriene (LEA) de transport al energiei electrice cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava din România.

Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, semnat la Chișinău la 13 martie 2024, include și reconstrucția stației electrice Bălți, reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție precum și a transformatoarelor din stațiile electrice, transmite Radio Chișinău..

”Beneficiile care le va  aduce o nouă linie de interconectare cu Romania va duce creșterea securității energetice, a gradului de flexibilitate, precum și o absorbție mai mare a resurselor energetice a Rep. Moldova” a declarat secretarul general al Ministerului Energiei, Constantin Borosan în cadrul ședinței de Guvern.

”Rep. Moldova trece de la problema de securitate energetică la economia energeticii, ceea ce crează permisele ca Rep.  Moldova să devina exportator de energie regenerabila” a comentat după votul cabinetului de miniștri a proiectului, premierul Dorin Recean.

Astfel este prevăzută  contractarea unui împrumut în valoare de aproape 31 de milioane de Euro, reprezentând  o cofinanțare din partea Băncii Europene pentru Investiție dar și o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de Euro (20%) care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului fiind estimată la 77 mil. Euro.

Acordul de împrumut include și finanțarea serviciilor de consultanță în supervizarea lucrărilor și implementarea proiectului, pe parcursul duratei de execuție a lucrărilor, a perioadei de notificare a defecțiunilor și a perioadei de prestare a serviciilor de consultanță.

Construcția Liniei Aeriene Electrice de 400 kV Bălți-Suceava reprezintă o măsură de asigurare a îndeplinirii obiectivului nr. 2 din Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 care prevede consolidarea rolului Republicii Moldova de culoar de tranzit al energiei electrice, prin construcția unor noi linii de interconexiune, conectarea la sistemul ENTSO-E și consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice potrivit hotărârii de guvern.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter