Actualitate

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Spania își vor putea converti permisele de conducere auto. Un acord, în acest sens, a fost semnat la Chișinău

post-img
imagine simbol

Un acord ce reglementează recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto între Republica Moldova și Spania a fost semnat joi, 18 aprilie, la Chișinău, de miniștrii de interne din cele două state.

Acordul „va uşura viața de zi cu zi a multor cetățeni moldoveni cu domiciliul în Spania și a spaniolilor din Moldova”, a precizat ministrul de interne al Spaniei. 

Doar în cazul deținătorilor de permis de conducere care solicită preschimbarea acestuia cu unul echivalent unuia din clasele rezervate șoferilor profesioniști de autobuz și camioane, mai trebuie susṭinut examenul de conducere pe drumurile deschise circulației publice.

Ministrul de interne al Spanie ii-a transmis ministrului Efros deplinul sprijin al Spaniei pentru Republica Moldova, „care trăiește foarte îndeaproape” impactul invaziei ruse în Ucraina.

„Uniunea Europeană și Spania au reacționat imediat și prin măsuri rapide fără precedent în diferite domenii, inclusiv în în acela al afacerilor interne”, a subliniat el.

În acest sens, în cadrul vizitei s-a realizat înmânarea de echipamente informatice către Ministerul de Interne al Moldovei, ce includ 140 de tablete ultra rezistente, 140 de monitoare, 30 de imprimante portabile și 240 de camere personale portabile, precum și licențele pentru software necesare pentru utilizarea dispozitivelor electronice și digitale.

 „Odată finalizate demersurile şi procedurile necesare, simt o reală satisfacṭie să pot da curs solicitării Republicii Moldova și să înmânez astăzi echipamente informatice de natură să întărească capacitățile Ministerului de Interne al Republicii Moldova în lupta împotriva crimei organizate și a traficului de persoane și arme de foc”, a afirmat Grande-Marlaska. 

Totodată, ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a avut o intrevedere și cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia a evidențiat „cooperarea excelentă” în domeniul securității dintre Spania și R. Moldova, „care a fost consolidată în ultimii doi ani, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina”, a spus acesta.

Grande-Marlaska a reiterat președintei Sandu sprijinul Guvernului spaniol pentru procesul inițiat de R. Moldova în iunie 2022 pentru aderarea sa la Uniunea Europeană, proces ce a culminat cu acordarea statutului de ṭară candidată în decembrie anul trecut, în timpul președinției spaniole a Consiliului UE. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter