Social

Programul „Satul European”: Un nou proiect implementat cu succes

post-img
imagine simbol

𝐀𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝟐𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐇𝐨𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐚𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝟒 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐮 𝐓𝐢𝐭𝐥𝐮𝐥 ”𝐌𝐨𝐝𝐞𝐥”, 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐢̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐭, 𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐚𝐬𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞. 𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢 𝐚𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞, 𝐜𝐮 𝐬𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚𝐬̦𝐢 𝐞𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮, 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐳𝐚̆ 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆.

Lucrările de renovare a acoperișului clădirii Casei de Cultură și de termoizolare a încăperilor au fost posibile datorită unui proiect realizat în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈. 

Clădirea a fost construită în anii '80, iar mai bine de trei decenii, acoperișul acesteia nu a beneficiat de reparații capitale. Din acest motiv, în ultimul timp, în urma ploilor abundente, tavanul mereu curgea, pereclitând desfășurarea activităților copiilor și a colectivelor artistice. De menționat că, în această clădire, își desfășoară activitatea primăria, serviciul de asistență socială, oficiul poștal, poliția de sector și două biblioteci. 

Totodată, 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬” a oferit posiblitatea de a instala pe acoperișul Casei de Cultură 57 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 25 de kilowați. Astfel, clădirea este asigurată  în totalitate cu energie electrică proprie. 

Potrivit primarului, Petru Cigoreanu, proiectele implementate la Horești ajută la crearea unei comunități moderne, europene, cu servicii de calitate.

„Prin instalarea sistemului fotovoltaic, dependența energetică a fost redusă, ceea ce a dus și la scăderea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică și termică. Această eficientizare a adus economii de resurse financiare publice și redirecționarea acestor fonduri către alte necesități ale celor în jur de 3600  de locuitori din Horești. Sperăm că prin aceste îmbunătățiri, să dezvoltăm localitatea, astfel încât să devină un loc atractiv atât pentru băștinași, cât și pentru viitorii locuitori, care se vor regăsi în comunitatea noastră”, a mai adăugat primarul.

Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la peste 3.330.000 de lei, resurse financiare alocate de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter