Social

În cimitirele din Chişinău a început marea curăţenie pentru Paştele Blajinilor

video

În cimitirele din Chişinău a început marea curăţenie pentru Paştele Blajinilor. Oamenii profită de vremea frumoasă şi vin zilnic la locurile de veci ale rudelor pentru a face ordine. De câteva săptămâni, şi autorităţile municipale au pornit lucrările de salubrizare prin cimitire, de unde evacuează gunoiul.

Vasile Criviţchi a venit împreună cu soţia la Cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chişinău pentru a face ordine la mormintele rudelor decedate.

VASILE CRIVIŢCHI, locuitor al municipiului Chişinău: „Buruianul, am greblat, am făcut curăţenie, şi nu doar la soacra mea. Aş vrea să fie curat, să vină un om, să-i fie plăcut.”

Iar Boris Calmaţui monta pavaj lângă locul de veci al fiului său.

BORIS CALMAŢUI, locuitor al municipiului Chişinău: „Cât de lucru mai aveţi, şi de ce anume acum?
- Două zile. Trebuie să facem, înainte de sărbători să facem curăţenie la cimitir.”

Sute de oameni au venit astăzi la cimitir. Cei care nu pot ajunge, pot apela la servicii de cleaning. Alexandru Rudoi administrează o companie specializată în astfel de lucrări şi are grijă de peste 350 de morminte.

ALEXANDRU RUDOI, administrator, companie specializată în salubrizarea mormintelor: „Noi facem curăţenie, spălăm monumentele , le înălbim, le curăţăm de praf, de zeci de ani adunat. Putem să reînoim literele. Facem curăţenie, raportăm clienţilor, după curăţenie. Iată cum a fost până la curăţenie şi după curăţenie.”

Bărbatul susţine că în această perioada e suprasolicitat şi e nevoit să refuze unele comezi. Preţurile încep de la aproape 300 de lei şi ajung până la 1 000. Majoritatea clienţilor sunt basarabenii stabiliţi în străinătate. În municipiul Chişinău sunt 10 cimitire administrate de "Combinatul Servicii Funerare". Peste 150 de muncitori ai întreprinderii municipale sunt antrenaţi, în această perioadă, în lucrările de salubrizare şi evacuare a gunoiului.    

LUDMILA BOŢAN, director, Întreprinderea Municipală "Combinatul servicii funerare": „Urmează să ne vină în ajutor şi alte servicii municipale. Dacă este vorba de cheltuielile noastre, cred că undeva jumătate de milion se consumă  în această perioadă doar la salubrizare.”

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cu mai putin de o luna pana la Pastele Blajinilor, meșterii de monumente funerare sunt mai solicitati ca oricand. Acestia abia de fac fata numarului mare de comenzi. Prețul unui monument funerar  porneste de la 4 mii de lei și poate ajunge până la cîteva mii de euro, în funcție de complexitatea lucrării.”

Accesul maşinilor în cimitirele din Chişinău este gratuit, dar după 8 mai, va fi restricţionat, susţin autorităţile municipale. În acest an, creştinii ortodocşi din Republica Moldova vor marca Paştele Blajinilor pe 12 şi 13 mai.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter