Social

Echipamente IT moderne pentru asistența socială

Echipamente IT moderne pentru asistența socială

Toţi lucrătorii sociali din Republica Moldova vor primi calculatoare şi laptopuri noi şi moderne, pentru a ţine evidenţa persoanelor vulnerabile din comunităţi. Echipamentul tehnic îl va înlocui pe cel depăşit, aflat acum în folosinţă, care se strica deseori şi le îngreuna munca. Donaţia a fost făcută de UNICEF.

Peste 1.300 de calculatoare şi aproape 590 de laptopuri au fost oferite asistenților sociali comunitari şi specialiștilor în drepturile copiilor. Ei recunosc că aşteptau de mult aceste echipamente performante, întrucât cele cu care lucrează acum sunt învechi şi deseori se defectează.


„Echipamentul mai învechit clar lucru că ne încetinea activitatea ceea ce făcea cumva să stopeze lucru pe o perioadă. Programele sunt de la un an la altul mai avansate şi dacă era echipamentul vechi se practic şi pe hârtie. Cu siguranță că ne va ușura foarte mult echipamentul pentru că e performant, lucru se va da mai uşor, va fi digitalizat. Acele calculatoare de care dispun asistenții sociali comunitari deja au 12 ani. Este necesar să fie reînnoit. Este necesar mai des să fie reparate, şi de aceea aceste calculatoare noi vor fi de bun augur”.


Echipamentul IT a fost achiziționat de UNICEF cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii.


ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecției Sociale: „La sfârșitul anului 2023 aveam peste 20 de mii de copii in situaţii de risc. La fel, la sfârșitul anului 2023 aveam peste 33 de mii de copii separați de părinţi. Este extrem de complicat să oferi suport calitativ, prietenos copiilor dacă lucru acesta se face doar pe hârtie şi nu e bazat pe un sistem informațional şi dacă colegii mei nu au acces la echipamente performante”.


MAHA DAMAJ reprezentantă de ţară UNICEF în Republica Moldova: „Noi cu toții ştim că nu vorbim doar despre un echipament. De fapt, ideea este să facem în aşa fel încât sistemul să funcționeze mai bine în beneficiul atât al dvs. cât şi al familiilor şi copiilor vulnerabili. Este vorba despre eforturile noastre de a elimina lacunele care există în sistem şi să facem astfel încât să putem, în mod sistematic, cu mai mare precizie să colectăm datele şi să ţinem evidenţa”.


MARINA MOROZOVA deputat PAS: „Dvs trebuie să identificați, să oferiți tot suportul şi să ne spuneți nouă pentru ca fiecare copil, fată, femeie bătută în casă să aibă suportul nostru atât la teritoriu cât şi la minister”.


Donaţia, în valoare de 1,4 milioane de dolari, face parte din Reforma sistemului de asistență socială RESTART, derulată de Ministerul Muncii şi Protecției Sociale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter