Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Cunoscând trecutul, scriem viitorul", este genericul expoziţiei-eveniment, inaugurată la Biblioteca Naţională

"Cunoscând trecutul, scriem viitorul", este genericul expoziţiei-eveniment, inaugurată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, dedicată sărbătorilor naţionale. Prin documentele de patrimoniu expuse, instituţia îşi doreşte să aducă un omagiu celor care au trudit pentru idealurile naţionale.

Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române marcheză o epocă de Renaştere Naţională în Republica Moldova.

„Biblioteca Naţională vine, de fiecare dată, cu un omagiu acestor două sărbători naţionale, punând în valoare tot ce are mai sfânt această ţară: patrimoniul naţional scris, valoros, care demonstrează cine suntem, de unde venim şi care este geneza noastră adevărată”, a spus ELENA PINTILEI director, Biblioteca Naţională.

La inaugurare expoziţiei au fost recitate versuri şi s-au fredonat cântece despre patrie şi despre limba română.

Expoziţia reuneşte peste 100 de documente din fondul Bibliotecii Naţionale despre ştiinţa, istoria şi cultura Republicii Moldova, descrise în cronicile vechi ale cărturarilor basarabeni. Este expusă şi o copie după "Cazania lui Varlaam de la 1643", prima carte de învăţătură tipărită în limba română cu litere slavone. În expoziţie este şi o copie a uneia dintre primele cărţi laice publicate în limba română cu litere slavone. Mai există copiile Letopiseţelor lui Grigore Ureche, Ioan Neculce, Miron Costin, cronici în care a fost pomenită pentru prima dată Ţara Moldovei şi a fost menţionat poporul român ca naţiune.

„Mă bucur că anul acesta ne-a reuşit o nouă expoziţie care are două segmente destul de importante din istoria neamului nostru şi informaţii pe care le deţine Biblioteca Naţională fiindcă toate cărţile care sunt expuse aici sunt cărţi de patrimoniu, o parte din ele sunt începând de la Cazanii, manuscrise şi alte tipuri de documente care ne demonstrează geneza”, a spus ELENA PINTILEI director, Biblioteca Naţională.

Expoziţia de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova poate fi vizitată până pe 30 septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI