Europa Azi

"Europa Azi": Redresarea economică - o prioritate

TVR MOLDOVA vă prezintă un ezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UNDĂ VERDE VACCINULUI MODERNA 

Agenţia Europeană pentru Medicamente a dat astăzi undă verde vaccinului anti-Covid produs în Europa de compania americană Moderna. Vaccinul a fost aprobat în regim de urgenţă, şi numai pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. Liderii UE vor să accelereze vaccinarea pe fondul apariţiei unor noi tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului. Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna. Vaccinul Moderna are o eficienţă comparabilă cu vaccinul BioNTech-Pfizer, aprobat deja în UE. Avantajul său este că poate fi depozitat la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, şi nu la minus 70. Utilizarea lui a fost deja autorizată în SUA, Canada şi Israel.

REDRESAREA ECONOMICĂ, O PRIORITATE 

Cea mai importantă prioritate a preşedinţiei portugheze a Consiliului UE este redresarea economică după criza cauzată de COVID-19. Premierul portughez, Antonio Costa, a făcut această declaraţie cu prilejul vizitei la Lisabona a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Alte două priorităţi numite de Costa sunt extinderea reţelei de sprijin social şi consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. Antonio Costa a subliniat că fără o vaccinare pe scară largă, nu va exista nicio redresare economică. Anterior, el a susţinut ideea de achiziţionare a vaccinurilor anti-COVID-19, prin intermediul Comisiei Europene, pentru toate cele 27 de state membre ale UE.

U.E. AVERTIZEAZĂ: ACORDUL ATOMIC CU IRANUL MERITĂ SALVAT

Comisia Europeană a anunţat că regretă reluarea de către Teheran a activităţii de îmbogăţire a uraniului la 20%. Potrivit pactului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, nivelul de puritate al uraniului stocat de Iran a fost limitat la 3,67 la sută. Decizia de a reporni uzina nucleară de la Fordow, reprezintă cea mai recentă violare a acordului de către Teheran. Aceasta continuă seria de încălcări începută în 2019, după retragerea din acord a Washingtonului, iniţiată de Donald Trump, şi de reimpunerea sancţiunilor americane contra Teheranului. Cu toate acestea, Bruxellesul consideră că acordul merită salvat şi propune ca părţile implicate să-şi dubleze eforturile pentru găsirea unui compromis.