Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Paradox social în Republica Moldova: Exportăm în toate statele lumii şomeri cu diplome, în timp ce importăm muncitori străini

Exportăm în toate statele lumii şomeri cu diplome, în timp ce importăm muncitori străini. Este încă un adevărat paradox social în Republica Moldova. Autorităţile spun că avem acasă mii de locuri de muncă vacante însă nu are cine să se angajeze. Astfel, au decis să deschidă graniţele pentru străinii care sunt interesaţi să muncească la noi. Un asemenea proiect de lege a fost astăzi aprobat de Guvernul de la Chişinău.

Scopul proiectului este modificarea legii pentru a facilita imigrarea legală a străinilor în scop de muncă în Republica Moldova. Astfel, cei care vor veni la noi să muncească, vor putea obţine un permis de şedere, nu de doi ani cum este în prezent, ci de trei ani. Astăzi, Guvernul a anulat prevederea prin care se condiţiona angajarea unui străin cu un salariu mai mare decât cel de care dispune un lucrător autohton şi defavorizează forţa de muncă autohtonă.

PAVEL VOICU, ministrul de Interne: "Ajustarea, egalarea modului de calculare a salariilor lucrătorilor migranţi cu modul de calculare a salariilor pentru lucrătorii autohtoni. De asemenea, la depunerea actelor pentru documentarea străinilor va fi prezent copia contractului individual de muncă conform Codului Muncii al RM, semnat de angajator şi angajat".

Guvernul speră că prin schimbarea legii s-au eliminat şi lacunele administrative, iar legislaţia a fost racordată la standardele internaţionale. Totuşi, în proiectul de lege nu este scris cu ce ţări vor colabora autorităţile de la Chişinău pentru a identifica muncitorii calificaţi. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că la sfârşitul anului 2018 s-a consemnat o creştere cu 30% a numărului de locuri de muncă vacante, comparativ cu anii precedenţi. Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, locurile declarate vacante în 2018 erau remunerate cu până la 5000 de lei. Se caută muncitori mai ales în comerţ, industrie, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, sănătate, asistenţă socială, administrare publică, apărare, construcţii.
Similare
RECOMANDĂRI