Deputat: Ideea de a privatiza Metalferos vine să asundă vechiul sistem infracţional de business. Procuratura trebuie să intervină
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat: Ideea de a privatiza Metalferos vine să asundă vechiul sistem infracţional de business. Procuratura trebuie să intervină

„Ideea năstruşnică” de a privatiza Societatea pe Acţiuni ”Metalferos” are o singură explicaţie - cineva vrea să elimine o potenţială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice şi fraudelor din comerţul cu metale feroase sau neferoase. De această părere este deputatul PPDA Igor Munteanu, care spune că până acum piaţa metalelor a fost protejată de ori ce fel de verificări sau audituri prevăzute de lege.

„Până la demonopolizare, companiile căpuşă activau în umbra Metalferos şi ridicau profituri curate de cca 25 mln $ anual. Companiile private procurau metal cu 150 $/tonă, dar nu puteau vinde metalul fără Metalferos, care cumpăra acest metal colectat de alţii şi-l revindea cu cel puţin 280 $/tonă. Profiturile erau ascunse de public, în timp ce concurenţii vocali erau anihilaţi metodic cu ajutorul procuraturii şi documentelor de achiziţie. Preţul mediu de export la metal era de 310$/tonă.

(...) După ”demonopolizare”, preţul de achiziţie pt companiile colectoare a crescut de la 175$/tonă la 190$/tonă, însă nu fiecare poate exporta. Accentul se mută de la companiile căpuşă pe malul drept al Nistrului spre companiile căpuşă pe malul stâng al Nistrului, urmărind să fie limitat accesul la combinatul MMZ din Râbniţa, competitori neafiliaţi ”sistemului” fiind discriminaţiprin preţ şi acces la piaţă, fiind posibil de aşteptat şi întorducerea unei licenţe din partea autorităţilor neconstituţionale separatiste”, scrie Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul mai spune că ideea de privatizare este indusă pe agenda politică pentru a ascunde vechiul sistem infracţional de business printr-o privatizare ”aranjată”, după modelul Companiei Air-Moldova, dar accelerată subit de incertitudinile anului electoral 2020.

„Procuratura are obligaţia de a verifica schemele ilicite ale companiei Metalferos, dar şi complicitatea companiei cu grupuri criminale din dreapta şi din stânga Nistrului”, mai spune Munteanu.

În opinia deputatului, finanţarea ilegală a partidelor politice şi spălarea banilor prin compania Metalferos reprezintă, după BEM, a doua cea mai mare escrocherie din ultimii 10 ani, alimentată cu resurse furnizate de companiile căpuşă ale Metalferos.

Similare
RECOMANDĂRI