Europa Azi

Parlamentul European va vota acordul comercial cu Regatul Unit la finalul lunii aprilie

post-img

Parlamentul European va vota la finalul lunii aprilie acordul dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, a anunţat preşedintele instituţiei într-un interviu pentru Politico, citat de caleaeuropeana.ro.

”Vom avea sesiune plenară începând cu 26 aprilie, deci aceasta este ultima şansă” pentru ratificare, a explicat David Sassoli, completând că nu ”va exista o prelungire” a termenului, relatează sursa citată.

Făcând trimitere la tensiunile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind vaccinurilor, preşedintele Parlamentului European a subliniat că procesul de ratificare trebuie să continue, indiferent de acţiunile Londrei şi a insistat că nu vor fi amânări suplimentare. ”Vă spun sincer că, de multe ori, chiar şi noi ne străduim să înţelegem o parte din comportamentul celor de pe celălalt mal al Canalului” Mânecii, a precizat Sassoli, adăugând că UE îşi doreşte ca ”acordurile care au fost adoptate” să se dezvolte armonios.

Comisia Europeană a propus la 10 februarie prelungirea cu două luni a aplicării provizorii a acordului coemrcial post-Brexit cu Regatul Unit, până când textul va putea fi tradus în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene şi ratificat de Parlamentul European.

Regatul Unit a acceptat această solicitate a Uniunii Europene, adăugând că Londra doreşte să nu mai survină apoi şi alte întârzieri.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au ajuns la un acord comercial şi de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înţelegere comercială şi de securitate cu un stat care a decis să desprindă de blocul comunitar, după o apartenenţă de aproape jumătate de secol, deschizând aşadar uşa unei noi relaţii ”a vechilor prieteni”.

Acordul de peste 2000 de pagini include prevederi fără precedent, cu tarife şi cote zero pentru toate bunurile şi reglementează o gamă largă de domenii, de la aviaţie şi transport la cooperarea nucleară.

Deoarece negocierile nu au putut fi finalizate decât într-un stadiu foarte avansat înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie, iar Parlamentul European nu şi-a putut exercita în timp util dreptul de control democratic, în conformitate cu tratatele, pentru a dezbate şi aproba Acordul, creând posibilitatea unui vid normativ de la 1 ianuarie, Comisia Europeană a propus aplicarea acordului cu titlu provizoriu, pentru o perioadă limitată, până la 28 februarie 2021.