Tehnologia 5G: Războiul pentru viitor a început
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tehnologia 5G: Războiul pentru viitor a început

De ce o problemă tehnică, precum cea a 5G, a dobândit o atât de mare dimensiune geopolitică? Răspunsul este simplu: pentru că în viitorul apropiat totul va funcţiona în 5G, de la infrastructurile statului până la descărcarea unui film care se va realiza în câteva secunde, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Şi nu numai atât. Spectatorul va purta o mască de "realitate augmentată" pentru a "trăi" în film. Dar revoluţia nu se limitează în mod clar la divertisment, notează mold-street.com.

O intervenţie chirurgicală la Atena va putea fi executată de un chirurg care se va afla la New York. Iar o maşină ar putea pleca din garajul locuinţei şi va putea parca singură la birou, fără să o conducă cineva, scrie publicaţia greacă Kathimerini, citată de Hotnews.ro.

Toate acestea se vor întâmpla pentru că în întreaga lume se va extinde reţeaua 5G, care va asigura creşterea vitezei de transmitere a datelor de cel puţin 100 de ori faţă de viteza pe care o permite actualul 4G.

Companiile care vor controla 5G vor ţine "cheile" unui stat

Este evident că în viitor companiile care vor controla 5G vor ţine "cheile" unui stat. Tocmai din acest motiv SUA, cu precădere prin preşedintele Trump, au demarat o campanie pentru excluderea companiei chineze Huawei de la 5G în toate ţările occidentale.

Washingtonul subliniază că această companie chineză a reuşit să o ia înaintea tuturor companiilor occidentale în tehnologia 5G din cauza importantei susţineri financiare primite de la Beijing întrucât este o companie de stat.

Ziarul german Handelsblatt a scris la finele lunii ianuarie despre un document american adresat Ministerului german de Externe prin care este demonstrată participarea Huawei la operaţiuni chineze de spionaj. Guvernul german a refuzat să comenteze articolul, iar compania a dezminţit afirmaţiile. Huawei a subliniat că a protejat securitatea clienţilor săi şi a reamintit că în ultimii15 ani şi-a desfăşurat activitatea în zeci de ţări în condiţii de încredere.

Articolul a venit după decizia guvernului britanic de a permite "participarea la reţeaua 5G a companiilor care ar putea implica un risc" în ciuda obiecţiilor Casei Albe.

Londra a pus o limită de 35% din reţea şi a adăugat drept condiţie ca aceste companii să ofere tehnologie la periferia reţelei (antene etc.) şi nu în nucleul ei. Decizia "vizează" Huawei.

Americanii insistă că nu mai există departajare între nucleu şi periferie, deoarece "în 5G toate sunt nucleu". Într-adevăr, multe procese 5G se produc în antene pentru că trebuie redus timpul de răspuns între dispozitive şi sistemul central. Cu toate acestea, miercuri (29 ianuarie), Comisia Europeană a dat publicităţii directive cu privire la 5G asemănătoare celor britanice.

"Nu vom exclude nicio companie pe baza numelui sau a naţionalităţii sale", a declarat comisarul responsabil pentru economia digitală Thierry Breton, "dacă va accepta directivele cu privire la gestionarea riscurilor de securitate".

Cum a ajuns Europa dependentă de Huawei

O cauză pentru care Europa nu exclude Huawei este că reţeaua 5G va fi construită pe 4G. Iar reţeaua 4G a fost instalată în majoritatea ţărilor de către Huawei. Dacă Huawei va fi exclusă, atunci va trebui refăcută întreaga infrastructură Huawei deja instalată, iar companiile de telecomunicaţii vor fi obligate să trimită factura consumatorului.

Însă cea mai serioasă cauză a nesupunerii europene faţă de SUA este că aceste decizii au legătură cu relaţiile comerciale. Marea Britanie post-Brexit are nevoie de un acord comercial bun cu China. Iar Beijingul a transmis deja Berlinului că dacă Huawei va fi exclusă de la 5G va reevalua condiţiile de participare a industriei auto germane pe piaţa chineză.

Similare
RECOMANDĂRI