SPORT

Sheriff Tiraspol nu poate primi milioanele de la UEFA. Care este motivul

post-img

Jucătorii clubului de fotbal Sheriff nu pot primi banii câştigaţi după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din Republica Moldova, scrie portalul Mold-street.com. Anunţul a fost făcut de liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, în cadrul discuţiei telefonice cu premierul R.Moldova, Natalia Gavriliţa.

Krasnoselski a menţionat că echipa Sheriff este „locomotiva fotbalului moldovenesc” şi a solicitat ca chestiunea deschiderii de conturi în băncile din Republica Moldova să fie soluţionată. Potrivit liderului de la Tiraspol, în continuare şi entităţilor comerciale din Transnistria li se refuză deschiderea conturilor în băncile moldoveneşti, ceea ce este o manipulare.

În 2019, circa 420 de agenţi economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova deţineau conturi în băncile licenţiate de la Chişinău, potrivit portalului Mold-street. După ce au fost închise două sau trei conturi bancare ale unor companii cu datorii uriaşe, dar afiliate unor afacerişti de la Tiraspol şi Chişinău, autorităţile separatiste au iniţiat o campanie propagandistică, în care susţineau că ar fi fost închise conturile bancare la mai multe companii din regiune, iar aceasta ar fi o nouă blocadă economică a regiunii.

După mai multe scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire şi combatere a spălarii banilor şi finanţării terorismului. Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar, sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Băncile licenţiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparenţă şi informaţii din partea clientilor, inclusiv din regiunea transnistreană. Portalul Mold-street.com mai scrie că, de aproape un deceniu, se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată, însă, de nedorinţa instituţiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaţionale şi naţionale privind guvernanţa corporativă, transparenţă. 

Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, patronii Holding-ului Sheriff, Victor Guşan şi Ilia Kazmalî, şi-au construit în ultimii aproape 30 de ani un imperiu financiar, care a monopolizat în stânga Nistrului atât domeniul economic, cât şi cel politic. Holdingul deţine afaceri în domeniul telecomunicaţiilor în Transnistria şi Ucraina, fiind suspectat de autorităţile ucrainene, în perioada războiului din estul Ucrainei, că ar lucra pentru serviciile secrete ruseşti, scrie portalul Anticoruptie de la Chişinău. Holdingul Sheriff controlează afacerea cu mining de criptomonede în Transnistria, afacere posibilă datorită gazului pe care administraţia de facto de la Tiraspol nu îl plăteşte din 1992. Mai mult, Victor Guşan şi Ilia Kazmalî controlează contrabanda cu ţigări în regiune, ţigări pe care le importă la preţ minim şi le transportă ilegal pe piaţa neagră din Europa Occidentală, prin Ucraina, Polonia şi România.