ACTUALITATE

INEDIT: Istoria fântânilor din satul Lunga, raionul Floreşti

Istoria fântânilor din satul Lunga, raionul Floreşti, este cunoscută în toată Republica Moldova. E unica localitate în care din fântâni s-a extras gaz metan. Şi pentru că apa nu mai putea fi folosită, acestea au fost conservate într-un mod inedit şi atrag atenţia tuturor.

Lipsa apei potabile era, până nu demult, o problemă dureroasă pentru locuitorii satului Lunga. Erau nevoiţi să aducă apa de băut de la kilometri depărtare. 

Era plină cu gaz. Nu puteam să o folosesc nicăieri. Şi aduceam de la robinet. Din satul vecin. Când o scoteai apoi era jumătate de căldare de gaz, lumea doar scotea gaz. Lumea nu putea să folosească şi erau periculoase pentru copii, pentru locatari, şi doamna primar a hotarat sa le amenajeze asa frumos", spun locuitorii satului. 

După ce au fost blocate, fântânile din care ieşea gaz au fost transformate în adevărate monumente, care duc faima localităţii în întreaga ţară. Şi pentru că satul este vestit şi prin livezile de mere, una din fântâni are un mar imens pe ea. Altele au pe postament imnul şi stema localităţii.

GALINA BURDUJA, primar, satul Lunga: "Mulţi intră la primărie şi spun că e idee bună, foarte interesantă, am citit, am văzut ce reprezintă drapelul vostru, stema satului şi e ceva important pentru noi". 

Pe lângă valoarea estetică a fântânilor, mai important este faptul că sătenii au, acum, apă curentă la porţi.

GALINA BURDUJA, primar, satul Lunga: "Noi, primăria, am dus apa până la gardul gospodăriei, mai apoi fiecare locuitor când a dorit să se conecteze, s-a conectat". 

În satul Lunga sunt aproximativ două mii de locuitori.