ACTUALITATE

Programul „Femei în Afaceri” este un ajutor la început de cale pentru femeile care doresc să iniţieze o afacere

post-img

Programul-pilot „Femei în Afaceri” este un ajutor la început de cale pentru femeile care doresc să iniţieze sau au iniţiat o afacere. Declaraţia a fost făcută de Iulia Costin, Secretar General de Stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, invitată a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Programul-pilot „Femei în Afaceri” înseamnă foarte mult pentru comunitatea femeilor din Republica Moldova care doresc să iniţieze sau au iniţiat o afacere şi au nevoie de un ajutor la început de cale. Acest program a fost foarte aşteptat, mai ales de femeile din localităţile rurale”, susţine Iulia Costin.
 
Eugenia Sîli, manager al Programului „Femei în Afaceri”, ODIMM, declară că acest program este creat în aşa fel ca să acopere toate fazele unei afaceri. „Spre exemplu stadiul incipient, la momentul în care o doamnă abia are o idee de afacere sau are un hobby, sau are anumite cunoştinţe, dar nu are anumite abilităţi de lansare sau de dezvoltare a afacerii. În cadrul acestui program a fost creată o componentă destinată doamnelor care planifică iniţierea unei afaceri. Pentru această categorie de persoane au fost organizate sesiuni de instruire. Fiecare beneficiar de instruire a avut şi un mentor care a prestat servicii de consultanţă, inclusiv individual”.

Eugenia Sîli mai menţionează că programul are mai multe etape de instruire a femeilor. „Prima etapă a fost destinată femeilor care planifică crearea unei afaceri, dar care încă nu au o afacere înregistrată. A doua etapă a programului prevede acordarea unor granturi mici pentru afacerile de până la doi ani de zile, care au fost create şi gestionate de către femei. Aceste granturi sunt oferite în bază de concurs. A doua etaptă este destinată doamnelor care au deja înregistrat un SRL ori o întreprindere individuală, ori o gospodărie ţărănească”.

Nadejda Josan, antreprenoare din Chişinău, afirmă că nu este greu să deschizi sau să înregistrezi o întreprindere pe piaţa din Republica Moldova. „Dar dacă pornim de la însuşi ideea de afacere, atunci trebuie să  studiem foarte minuţios fiecare detaliu, pentru a preveni acele greşeli şi acele obstacole care apar pe parcurs. Pentru aceasta este nevoie în primul rând, de acel plan de afaceri în care trebuie să stipulăm misiune, viziune, obiective. Cu cât mai multe detalii şi cu cât mai aprofundat studiem fiecare element al planului de afaceri, cu atât mai puţine greşeli putem spune că vom face pe parcursul lansării afacerii şi al gestionării acesteia. De asemenea, trebuie să ţinem minte că nu putem merge de unii singuri. După cum spunea proverbul: dacă vrei să mergi repede, mergi singur, dar dacă vrei să mergi departe, mergeţi împreună. De aceea atunci când vrem să lansăm o afacere şi să o dezvoltăm avem neapărat nevoie de un consultant, de un contabil şi de un jurist”.

Nadejda Josan a mai adăugat că nu este atât de uşor să lansezi şi să menţii o afacere în domeniul ciocolatei, pentru că în Republica Moldova sunt mulţi concurenţi. „Este foarte greu să capeţi încrederea oamenilor. Dar atunci când este un produs sănătos, este un produs bio, pentru că într-adevăr  este o ciocolată naturală sută la sută... Oamenii care au gustat o dată sau de două ori şi care încep să aibă încredere, în mare parte se întorc”, a precizat antreprenoarea.